Karjalan Liitto
 

Vuoden ruoka ja leivonnainen 2018

 

Karjalan Liiton naistoimikunta on valinnut vuoden ruoan ja leivonnaisen. Vuoden ruoka on riistapata ja vuoden leivonnainen on hätäpulla.



Riistapata

Riistapata. Kuva Elina Orpana.


500 g hirvenlihaa
500 g poron paistia
500 g peuran paistia
150 g pekonia
2-3 rkl sipulikuutioita
voita
suolaa
pippuria
laakerinlehtiä
vettä
lihalientä
halutessa punaviiniä 1 dl

 

Leikkaa lihat pieniksi suikaleiksi. Ruskista lihat pannulla voissa ja laita pataan. Lisää mausteet, sipulikuutiot, vesi ja lihaliemi. Hauduta uunissa n. 1½ tuntia miedossa lämmössä. Halutessa lisää viimeiseksi punaviiniä.

 

 

Hätäpulla

Hätäpulla eli pikapulla. Kuva Saija Pelvas.


1  kananmuna
1 dl sokeria
1 tl (vajaa) suolaa
¼ dl  öljyä
3,5 dl maitoa
7,5 dl  vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta tai soodaa

Vatkaa kananmuna, sokeri, suola ja öljy kevyesti. Lisää ensin kylmä maito sekaan ja sen jälkeen jauhot, joihin leivinjauhe (tai sooda) on sekoitettu.
Paista paksuhkosta taikinasta pikapullia kuumalla paistinpannulla voi-öljy-seoksessa molemmin puolin.
Lisää sokeria päälle ja nauti!

 




Vuoden karjalainen ruoka ja leivonnainen


Viipurilainen stroganov ja puolpielava

Vuoden ruoka on viipurilainen stroganov

Karjalan Liiton naistoimikunta on valinnut vuoden karjalaisen ruoan ja leivonnaisen. Viipurilainen stroganov on vuoden ruoka ja pyhäjärveläinen puolpielava on vuoden leivonnainen.
Molemmat ohjeet ovat  Jaakko Kolmosen kirjasta Karjalan ja Petsamon pitäjäruoat.
– Karjalan Liiton naistoimikunta haluaa kunnioittaa Jaakko Kolmosen muistoa valitsemalla hänen teoksestaan Vuoden ruoan ja leivonnaisen, kertoo naistoimikunnan puheenjohtaja Aira Viitaniemi.
 – Stroganov on helppo valmistaa suurellekin joukolle ja puolpielava on sopiva juhlaleiväksi.

Viipurilainen stroganov

50 g voita
300 g naudan paahtopaistia
1 sipuli
10 pippuria
½ dl vehnäjauhoja
4 dl vettä
1 dl kermaa
2 rkl tomaattisosetta
suolakurkkua

1. Kuumenna valurautainen pata tai pannu. Sulata voi ja ruskista sentin kokoiset lihakuutiot.
2. Lisää pannulle hienonnettu sipuli ja murskatut pippurit. Sekoita pari minuuttia, kunnes sipulit pehmenevät. Nykyään käytetään myös tomaattisosetta, jota sekoitetaan minuutin verran ennen jauhojen lisäystä.
3. Lisää vehnäjauhot ja sekoita pari minuuttia. Vehnäjauhojen ei tarvitse välttämättä ruskistua.
4. Lisää lämmintä vettä vähän kerrallaan koko ajan puuhaarukalla sekoittaen. Anna kastikkeen suhinoida viitisen minuuttia. Lisää kerma.
Lisää kastikkeeseen suolakurkkupaloja ja tarjoa lisäkkeenä perunamuusia.

Puolpielava-setsuuri

1 l vettä
2 ½ dl ruisjauhoja
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
2 rkl kuminaa
1 dl rusinoita
17 dl vehnäjauhoja
siirappia tarvittaessa

1. Kuumenna vesi noin 70 asteeseen. Sekoita ruisjauhot veteen ja jätä taikinapohja lämpimään paikkaan imeltymään yön yli.
2. Sekoita aamulla taikinapohjaan desi kiehuvaa vettä, rusinat, suola, kumina ja muserrettu hiiva. Sekoita härkimellä joukkoon puolet vehnäjauhoista. Anna taikinan käydä tunnin verran. Taikina saa kunnolla kuplia.
3. Tarkista taikinan maku, Taikina saa olla hieman makeaa. Lisää tarvittaessa siirappia. Alusta kiinteä taikina ja jätä se nousemaan lämpimään paikkaan.
4. Leivo taikinasta kolme pitkulaista leipää eli pulkkia. Anna leipien kohota kunnolla. Leikkaa niiden pintaan 3–4 viiltoa ja voitele leivät sokerivedellä.
5. Paista leipiä 225 asteessa 40 minuuttia. Leipä on kypsää, kun pohja koputettaessa kumisee.


Tulosta sivu

 


 
Poutapilvi web design Oy