Karjalan Liitto
 


Murteet

Suomen Karjalan puheenparsi

Suomen Karjalassa on kaksi päämurretta. Etelä-Karjalassa puhutaan kaakkoismurretta ja Pohjois-Karjalassa itäisiä savolaismurteita.

 

Entisessä Raja-Karjalassa ei puhuttu karjalaismurteita vaan karjalan kieltä.

 

Kaakkoismurteet

Kaakkoismurteet ovat kielemme hajanaisin murteisto. Kakkkoismurteita puhutaan yhä Etelä-Karjalassa.

 

Entisessä Etelä-Karjalassa melkein joka pitäjällä oli oma murre ja monelle siirtokarjalaiselle kotiseudun murre o no sa identiteettiä.

 

Pohjois-Karjalan murre

Pohjois-Karjala on laajana savolaismurteiden alueen itäosa, joka erottuu erityisesti sanastonsa puolesta. Se on varsin yhtenäinen murrealue.

 

Asutushistorialliset syyt selittävät Savon ja Pohjois-Karjalan puheenparsien yhdenmukaisuutta. Karjalaisuus näkyy varsinkin sanastossa.

 

 

 

 

 


Tulosta sivu

Antrea

Hyvi usjastha vanhat sannoot jot entine aikaha se vast hyvvää aikaa olj ko kaik olj nii huokijaa, rahhaa ei tarvint olla ko jokkuu markka ni sai ostaa kaupunist hevojskuorma tavaraa.


Kurkijoki

Miul juoht mielehein ku mie olin pien tyttö ni meil ku piettii öitsilöi. Pojat suntak-iltan kokkoutuit sellajsie talloi mis olj suur tupa. Ne siit ensi sottuitii ketkä pojat lähtyöt tytöveättyö, ketkä rinkeli ja saiju ostuo, ko soatii kysynieks tupa ja rahat kerättii kokkuo.


Käkisalmi

No talvel ei meil lapsil olt mittiä työtä koha lekkereheltii tuvas ja käytii välist uunipiäl lämmittelemäs. Eihä sitä mite ulos mäntkiä koi olt pöksylöi jalas. Sit kaheksatoist vanhan mieki sain ensimäiset pöksyt. Ne sit oljliit miust hyvät, mie en ruatsint niitä heittiä yökskiä pois jalast.


Sakkola

Siihe aikoa ku miu ämmäi viel el ni sillo olj viel teäl Sakkulaskii noitii. Heäkii olj selvä noita, ja se noitumine käi iha joka asjoa. Heä noitu ihmisii, elläimii, moata ja iha tarko taivastakkii, ja olj ain siin hyväs uskos jot kyl se nyt siint korjahuu. Sillo ko miu äitiin toivat Sakkulast tän Laplahe kylleä miehel ni ämmä noitu sen ensimäise kerra jo häihe aikan. Äitiin pit juuva pöyväpesuvettä jot sit kesteä rumaruokajsen, jot syöp kaikkii ruokii ja kesteä tervien ja sorjan.


Tuupovaara

Kun tiältä Korpseläj ja Tuupuvuaram puolelta männöö Jokelaan uamujsilla - niinkun ne autot nyt viepi - sinnet tuloo justiisas sillojn kun siinä salon eläjän silimillä katottuna vorttoojoo! Kaikennäköjstä hötkyiliitä ja huntoojoo. Om pitkee ja pätkee, on ukkoo ja akkoo. Kaikki männöö kuh hengeh häässä.


 
Poutapilvi web design Oy